Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων: Ολοκληρώθηκε το συνέδριο για την τηλεθέρμανση με βιομάζα, τις ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας στο Αμύνταιο



Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το συνέδριο με τίτλο «Τηλεθέρμανση με βιομάζα και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για έργα ανανεώσιμων πηγών και εξοικονόμησης ενέργειας σε δήμους». Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε το διήμερο 22 και 23 Φεβρουαρίου στο Αμύνταιο, με συνδιοργάνωση του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, του Ιδρύματος Friedrich Ebert και του Δήμου Αμυνταίου.

Το συνέδριο ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γιώργου Δακή και της Διευθύντριας του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα, κας Nicole Katsioulis, ενώ την τελευταία στιγμή ματαιώθηκε λογω προσωπικού κωλύματος η συμμετοχή του Γενικού Προξένου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κ. Wolfgang Hoeslcher-Obermaier.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη στη μεταφορά τεχνογνωσίας για τη λειτουργία υφιστάμενων δικτύων τηλεθέρμανσης με βιομάζα, καθώς και στην οικονομική βιωσιμότητα δημοτικών έργων συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού με βιομάζα.
Οι εισηγήσεις Γερμανών Δημάρχων, Καθηγητών Πανεπιστημίου και υπευθύνων συστημάτων από τρεις χώρες αφορούσαν μεταφορά καλών πρακτικών και παρουσίαση του τρόπου λειτουργίας συστημάτων τηλεθέρμανσης με βιομάζα στη Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία, ενώ Έλληνες επιστήμονες πραγματοποίησαν εισηγήσεις για τα συστήματα τηλεθέρμανσης της Δυτικής Μακεδονίας και τις δυνατότητες οικονομικής βιωσιμότητας των δικτύων, αλλά και δημοτικών έργων συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρισμού με βιομάζα.
Η δεύτερη ημέρα ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς του Δημάρχου Αμυνταίου κ. Μάκη Ιωσηφίδη, του καθηγητή του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας κ. Βασίλειου Κική, του Προέδρου του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββα Σαπαλίδη και του Προέδρου ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας κ. Αθανάσιου Κακάλη.
Οι εισηγήσεις που πραγματοποιήθηκαν τη δεύτερη ημέρα είχαν σχέση με την υλοποίηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας από Δήμους. Αναλύθηκαν τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά και οι διεθνείς επιχειρηματικές ευκαιρίες για δικτύωση στον τομέα της ενέργειας. Εκτός αυτών έγινε εκτενής αναφορά στο Σύμφωνο των Δημάρχων ως πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ Ελληνικών και Γερμανικών Δήμων. Εξειδικευμένοι επιστήμονες και καθηγητές, στελέχη επιχειρήσεων, η υπεύθυνη συντονισμού των υποστηρικτικών δομών του Συμφώνου των Δημάρχων και ο Διευθυντής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς φώτισαν τις πτυχές του δύσκολου εγχειρήματος της υλοποίησης έργων ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας από τους Δήμους της χώρας.
Το εύρος των θεμάτων του συνεδρίου, η επιστημονική αρτιότητα των εισηγήσεων και παρεμβάσεων, η υψηλή πολιτική εκπροσώπηση και η μεγάλη συμμετοχή φορέων και επιχειρήσεων συνέβαλαν στην άρτια διοργάνωση του συνεδρίου, που άφησε τις καλύτερες των εντυπώσεων στους συνέδρους, αλλά και μία σημαντική παρακαταθήκη για ανάληψη δράσης από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων των εργασιών του συνεδρίου.
Στις εργασίες του συνεδρίου, εκτός από τον φιλοξενούντα Δήμαρχο Αμυνταίου, κ. Μάκη Ιωσηφίδη, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργος Δακής, οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φλώρινας κ. Δημήτρης Ηλιάδης και Κοινωνικής Συνοχής κ. Χρήστος Ευαγγέλου, όλοι οι Δήμαρχοι του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, δηλαδή Εορδαίας, Κοζάνης, Μεγαλόπολης και Φλώρινας, δέκα Δήμαρχοι άλλων πόλεων από όλη την Ελλάδα, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι Δήμων από τη Γερμανία, η Διευθύντρια του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Αθήνα κα Nicole Katsioulis, ο Συντονιστής της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης κ. Χρήστος Λαζαρίδης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Φλώρινας κ. Σάββας Σαπαλίδης, ο Διευθυντής Ορυχείου Καρδίας κ. Κωνσταντίνος Μαχτής, ο Διευθυντής Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας της Τράπεζας Πειραιώς κ. Σάββας Ελευθεριάδης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αμυνταίου κ. Γιώργος Γιαννιτσόπουλος, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, Γενικοί Γραμματείς και στελέχη Δήμων από όλη την Ελλάδα, καθηγητές πανεπιστημίου και ειδικοί επιστήμονες από τέσσερις χώρες, εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων, αλλά και ενεργοί πολίτες με ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα.
Μέσα από τη συνεργασία των συνδιοργανωτών του συνεδρίου έχουν προκύψει πολλές και εξαιρετικά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τα θέματα της ενέργειας, μία πορεία που φαίνεται πως θα έχει συνέχεια και περαιτέρω συμβολή στην τοπική αναπτυξιακή διαδικασία.
Γραφείο Τύπου
Δικτύου Ενεργειακών Δήμων


kozan.gr: Φωτογραφικό Ρεπορτάζ από το Συνέδριο στο Αμύνταιο για την τηλεθέρμανση με βιομάζα

http://www.kozan.gr/?p=92098#more-92098

Φωτογραφικό Ρεπορτάζ από το Συνέδριο στο Αμύνταιο γιια τη τηλεθέρμανση με βιομάζα, που ξεκίνησε σήμερα (Παρασκευή) το απόγευμα και θα συνεχιστεί και αύριο Σάββατο.












Οι φωτογραφίες είναι του Χρήστου Μπλέτσου