Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου 2013

Προτάσεις για τα τμήματα Μηχανολόγων Μηχανικών και Μηχ/κων Πληροφορικής και Τηλ/ιών - Γράφει ο Γιάννης Παναγιωτίδης Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος

foitites040912

Του Γιάννη Παναγιωτίδη*
Πέρασαν οι εποχές που έφτανε ένα βασιλικό ή προεδρικό διάταγμα και το απαραίτητο (δι ενεργειών μου...) να ιδρυθεί ένα Πανεπιστήμιο ή και μια Σχολή. Σήμερα τα Πανεπιστήμια και οι Σχολές δέχονται τον ανελέητο ανταγωνισμό των Ευρωπαϊκών και Παγκόσμιων Πανεπιστημίων. Με αφορμή το σχέδιο «Αθηνά» που αφορά στην αναβάθμιση της Τριτοβάθμιας Παιδείας στη χώρα μας και ειδικά για τα δύο Πολυτεχνικά τμήματα ...
του Πανεπιστημίου της Δυτικής Μακεδονίας καταθέτω τις παρακάτω σκέψεις για προβληματισμό :
1. Οι Σχολές θα έπρεπε να είχαν τη στοιχειώδη υλικοτεχνική υποδομή μετά από 15 χρόνια λειτουργίας τους. Δεν γίνεται οι φοιτητές να κάνουν μάθημα σε αίθουσες αποθήκες και υπόγεια εργαστήρια. Δεν είναι δυνατόν να είναι σκορπισμένες οι Σχολές σε πέντε διαφορετικά κτήρια. Άμεση επίλυση του κτηριακού. Να ζητηθεί από το δήμο Πτολεμαΐδας το κτήριο της σχολής της Αστυνομίας να στεγαστούν ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ τα δύο τμήματα.Το υπ όψιν κτηριακό συγκρότημα έχει αίθουσες διδασκαλίας, βοηθητικούς εκπαιδευτικούς χώρους, εστιατόριο πλήρως εξοπλισμένο, κυλικείο, γυμναστήριο και χώρους για εργαστήρια. Με τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν, τόσο πολύτιμα και απαραίτητα αυτές τις εποχές της οικονομικής κρίσης, περίπου 400.000E, μπορούν να απασχολούνται με ερευνητικό έργο τουλάχιστον 30 μεταπτυχιακοί ερευνητές. Παράλληλα οι εγκαταστάσεις της ΛΙΠΤΟΛ και οι εγκαταστάσεις των Μονάδων του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας που είναι σε ψυχρή εφεδρεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκπαίδευση των Φοιτητών. Φυσικά η διοίκηση των σχολών να παραμείνει στη Κοζάνη μιας και η ίδρυση τους είναι για την Κοζάνη . Η φιλοξενία θα διαρκέσει μέχρις ότου ετοιμαστούν τα κτήρια στη ΖΕΠ. Αυτό εξάλλου θα λειτουργήσει σαν μέτρο πίεσης να ετοιμαστούν γρήγορα τα νέα κτήρια, τα σχέδια των οποίων τα έχει η ΑΝΚΟ.
2. Πρέπει άμεσα το ΙΤΕΣΚ να αναβαθμιστεί σε Ινστιτούτο Καύσης Διαβαλκανικής εμβέλειας και επίσης να ιδρυθούν ταυτόχρονα και άμεσα δύο νέα Ινστιτούτα , Στροβιλομηχανών και Περιβάλλοντος. Είναι το λιγότερο σπατάλη εθνικών πόρων το να μην αξιοποιείται το συγκεντρωμένο δυναμικό των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ ΑΕ στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας. Στη Γερμανία κοντά σε τέτοιες εγκαταστάσεις, υπάρχει και εκπαιδευτικό κέντρο υψηλών προδιαγραφών πανευρωπαϊκής εμβέλειας. Οι σχολές της ΔΕΗ AE μπορούν να αναβαθμιστούν σε συνεργασία με το προσωπικό του Πανεπιστημίου. Εξάλλου όταν γυρίσουν τα τμήματα στην Κοζάνη θα μείνουν τα Ινστιτούτα στην Πτολεμαΐδα και αυτό θα είναι το κέρδος της από την πρόσκαιρη φιλοξενία τους. Στις παραπάνω δραστηριότητες μπορούν να απασχοληθούν αρκετοί νέοι επιστήμονες.
3. Τέλος η συνεργασία με τη ΔΕΗ ΑΕ τον τελευταίο καιρό με τη χρηματοδότηση τριών εδρών πρέπει να ενεργοποιηθεί και να προχωρήσει γρήγορα προς κοινό όφελος. Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και ιδιαίτερα στους νέους επιστήμονες γιατί αυτοί είναι το μέλλον μας.
Τα παραπάνω είναι σκέψεις εστιασμένες στη λογική της ποιοτικής επιστημονικής εκπαίδευσης των νέων, την ερευνητική αναβάθμιση και την ανάδειξη της περιοχής μας σε ένα ισχυρό ενεργειακό κέντρο Πανευρωπαϊκής εμβέλειας ιδιαίτερα τώρα που υπάρχουν σενάρια διαμελισμού της επιχείρησης. Βέβαια η στήριξη των τμημάτων από το σύνολο της Τοπικής και Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης είναι απαραίτητη παρά ποτέ.
Παναγιωτίδης Γιάννης
Ηλεκτρολόγος Μηχ/κος
ΠΗΓΗ WWW.VETONEWS.GR