Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

www.e-ptolemeos.gr: Π. ΒΡΥΖΙΔΟΥ Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει με κλείσιμο αν δεν παραμείνει αυτοδύναμο Απορρίπτει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ακριτικής Περιφέρειας

Π. ΒΡΥΖΙΔΟΥ

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει με κλείσιμο αν δεν παραμείνει αυτοδύναμο
Απορρίπτει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» η Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ακριτικής Περιφέρειας

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας κινδυνεύει με κλείσιμο αν δεν παραμείνει αυτοδύναμο
Την απόφασή της για αυτοδύναμο και αυτοδιοίκητο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και για ένα ισχυρό ΤΕΙ χωρίς συγχωνεύσεις και μετακινήσεις τμημάτων από μία πόλη σε άλλη, διακήρυξε χτες η Περιφερειακή Ένωση Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ασχολήθηκε με το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».
Η πρόεδρος της ΠΕΔ Παρασκευή Βρυζίδου, απέρριψε το ενδεχόμενο μεταφοράς της έδρας του Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη ή στα Ιωάννινα, επισημαίνοντας ότι σε βάθος χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση του Πανεπιστημίου. «Κατ’ αρχήν έχουμε τον δικό μας άξονα υποστήριξης της θέσης μας, που έχει να κάνει με το ότι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, είναι μία Περιφέρεια που βρίσκεται στα σύνορα, χρειάζεται στήριξη, είναι η μόνη Περιφέρεια που ενδεχομένως δεν θα έχει πανεπιστήμιο, αν περάσει το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», δήλωσε στον «Π» η πρόεδρος της ΠΕΔ. «Η θέση μας - είπε - είναι ότι το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να παραμείνει. Να παραμείνει ως έχει, διότι διάφορες τοποθετήσεις για μειώσεις τμημάτων στο πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ δημιουργεί τεράστια προβλήματα.
Από κει και πέρα εξετάζουμε τις επιμέρους ιδιαιτερότητες, όπως για τη Φλώρινα με την ακαδημία, το πανεπιστημιακό τμήμα της Καστοριάς, τα τμήματα του ΤΕΙ στα Γρεβενά, καθώς φυσικά και για το τμήμα Μαιευτικής στην Πτολεμαΐδα, που ζητάμε να παραμείνει και να ενεργοποιηθεί και το τμήμα Εργοθεραπείας, ώστε να γίνει σχολή. 
Η ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας επαναλαμβάνει την ανάγκη στήριξης αυτής της παραμελημένης περιφέρειας της χώρας. Τονίζει σε κάθε κατεύθυνση ότι πρέπει να παραμείνει το Πανεπιστήμιο, το οποίο να θωρακιστεί άμεσα με ενέργειες, όπως πρυτανεία, μόνιμους καθηγητές κ.λ.π. 
Από κει και πέρα η ΠΕΔ θα τεκμηριώσει με επιχειρήματα ότι τα τμήματα πρέπει να παραμείνουν στις Περιφερειακές Ενότητες. Με ενωμένη φωνή μαζί με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στο υπουργείο, θα επιδιώξουμε να εισακουστούν οι θέσεις μας και να μην έχουμε τη μεταφορά της διοίκησης του Πανεπιστημίου, ένα μέρος στα Ιωάννινα και ένα στη Θεσσαλονίκη, γιατί κατά την άποψή μας αυτό θα σημαίνει τμηματική συρρίκνωση και ενδεχομένως μέσα σε βάθος χρόνου ενός ή δύο ετών, ακόμη και οριστικό κλείσιμο του Πανεπιστημίου».

Για το ΤΕΙ, η πρόεδρος της ΠΕΔ εισηγήθηκε στο δ.σ. να παραμείνουν ως έχουν τα τμήματα και να μην μεταφερθούν από μία πόλη σε άλλη, γιατί αυτό «δημιουργεί μία αναστάτωση στα τμήματα που ήδη έχουν βρει το δρόμο τους.
Άλλωστε, ούτε οι φοιτητές είναι ευχαριστημένοι να περιφέρονται από τη μία πόλη στην άλλη. Όλη αυτή η διαδικασία θα δημιουργήσει μία φθίνουσα κατάσταση, καθώς το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας λειτουργεί πολύ καλά. Δεν δημιουργεί προβλήματα κόστους, οι πόλεις είναι φτηνές και οι φοιτητές μπορούν άνετα να πάρουν το πτυχίο τους, ενώ συγχρόνως δημιουργούν μια ζωντάνια και μια προοπτική στις περιοχές.
Επιπλέον, η Π. Βρυζίδου, υπογράμμισε ότι για τυχόν συγχωνεύσεις τμημάτων του ΤΕΙ εντός των ίδιων πόλεων, συμφωνούμε με την εισήγηση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΙ, το οποίο είναι το πλέον αρμόδιο όργανο.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΗΤΤΑΣ