Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013

www.e-ptolemeos.gr: ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ



Παλλαϊκό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Εορδαίας



Παλλαϊκό ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Εορδαίας
ΟΧΙ στην υποβάθμιση της Εορδαίας, βροντοφώναξε ο λαός και το σύνολο των φορέων της Εορδαίας στο ογκώδες συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην Κεντρική Πλατεία της Πτολεμαΐδας, με αιτήματα: 
τη στήριξη και στελέχωση του Μποδοσάκειου νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, την επιστροφή της έδρας και των κλινών που του αφαιρέθηκαν, για ανεξάρτητη μονάδα Χημειοθεραπείας, για την παραμονή του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ στην Πτολεμαΐδα και τη συμπλήρωσή του με δεύτερο τμήμα, καθώς επίσης την παραμονή του Τελωνείου, του γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας και του γραφείο του ΟΑΕΕ (Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών). 
Επρόκειτο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παλαιών αυτοδιοικητικών, για την μεγαλύτερη ίσως συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες δεκαετίες στην Πτολεμαΐδα. 

Συντηρητικοί υπολογισμοί μιλούν για πάνω από 5.000- 7.000 άτομα, ενώ ακόμα και η αστυνομία υπολογίζει τους συγκεντρωμένους για πάνω από 5.000. 

Την μεγάλη συμμετοχή του λαού της Εορδαίας, των φορέων, της εκκλησίας και των συμπαραστατών του αγώνα από τους γύρω δήμους, χαιρέτισε στην ομιλία της η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, απευθύνοντας κάλεσμα να παραμείνουν στις επάλξεις του αγώνα «για να σώσουμε αυτά που δικαιούμαστε». 


Χρησιμοποιώντας μάλιστα υψηλούς τόνους κατήγγειλε «πολιτικά, συντεχνιακά και τοπικιστικά συμφέροντα που αφυδάτωσαν τη χώρα» και μίλησε για «τη ματαιοδοξία των ολίγων που δεν δικαιούνται να ομιλούν», καθώς και όλους εκείνους που κατέχοντας όλα τα προηγούμενα χρόνια- προ κρίσης κυβερνητικές θέσεις ή διορισμένες θέσεις εξουσίας δεν φρόντισαν να θωρακίσουν τη χώρα, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα ευάλωτα και να συρρικνώνονται δημόσια ιδρύματα και υπηρεσίες. Άφησε μάλιστα αιχμές προς όλους αυτούς που δεν φρόντισαν για τη στελέχωση των νοσοκομείων και του Μποδοσάκειου, που δεν φρόντισαν να αποκτήσει πρυτανεία το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, που δεν φρόντισαν να ενεργοποιηθεί το 2010 και το δεύτερο Τμήμα Εργοθεραπείας της Σχολής Υγείας του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας. «Σήμερα δικαιούται να μιλά μόνον ο απλός πολίτης, αυτός που έχασε τον πλούτο των γονιών του και της χώρας του… Αυτός που σήμερα δεν μπορεί να χαρεί το δικαίωμα στην υγεία, στην περίθαλψη», είπε και τόνισε ότι: «το Μποδοσάκειο νοσοκομείο είναι η ναυαρχίδα της υγείας της Δυτικής Μακεδονίας, είναι το στήριγμα αναφοράς και πρέπει να έχει τη δική του διοίκηση με έδρα την Πτολεμαΐδα και επαρκή στελέχωση σε γιατρούς και νοσηλευτές, ώστε να μπορεί να συνεχίζει απρόσκοπτα τη λειτουργία του συνόλου των κλινικών του». 


«Ζητούμε», πρόσθεσε, «να παραμείνει το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας ως έχει, γιατί οι πειραματισμοί σε μια παραμελημένη περιφέρεια βλάπτουν την ίδια αλλά και τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι οι Δυτικομακεδόνες ζητούν το ελάχιστο γιατί φυλάττουν τη χώρα αλλά και διότι η Δυτική Μακεδονία δεν μπορεί να είναι η μόνη περιφέρεια χωρίς Πανεπιστήμιο. «Κάποιοι για χρόνια κοίταγαν το δέντρο και έχασαν το δάσος», είπε, κατηγορώντας όλους όσους ευθύνονται για την μη ολοκλήρωση των υλικοτεχνικών υποδομών που θα αποτελούσαν πρόσθετο επιχείρημα στο αίτημα παραμονής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας κι επισήμανε ότι «η Πτολεμαΐδα στέλνει μήνυμα προσφοράς κτιριακών υποδομών για να ισχυροποιηθεί η φωνή διεκδίκησης παραμονής του Πανεπιστημίου έως ότου ολοκληρωθούν τα σχέδια για την ανέγερση του πανεπιστημίου». 


Κάλεσε τέλος το Υπουργείο Οικονομικών να σεβαστεί την έκθεση που υλοποίησαν οι δικοί του τεχνοκράτες για την Εφορεία Πτολεμαΐδας, με τεράστιο κύκλο εργασιών και να την αφήσουν να συνεχίσει τη λειτουργία της και να επιστρέψουν τα δύο τμήματά της που έφυγαν στην Κοζάνη, μαζί με το Τελωνείο που χρειάζεται ο τόπος, αλλά και το ταμείο των Εμπόρων καθώς είναι η ελάχιστη παροχή στον κλάδο που πλήττεται περισσότερο από όλους. Αναφερόμενη δε στην ανάγκη παραμονής του γραφείου Επιθεώρησης Εργασίας είπε ότι, δεν μπορεί Πτολεμαΐδα, η ενεργειακή καρδιά της χώρας, εν όψει και της κατασκευής και της 5ης μονάδας, μια εργατούπολη με χιλιάδες εργάτες, να μην έχει Επιθεώρηση εργασίας. 


«Δεν εκλιπαρούμε για δικαιοσύνη και την αναγνώριση της προσφοράς της Πτολεμαΐδας και της Εορδαίας», σημείωσε. «Ενημερώνουμε ότι είμαστε ο δεύτερος πληθυσμιακά δήμος της Δυτικής Μακεδονίας, ο πιο ισχυρός κρίκος σύνδεσης και στήριξης της Δυτικής Μακεδονίας και προειδοποιούμε ότι: όσοι δεν δουν κατάματα την αντικειμενική αλήθεια και μας αγνοήσουν θα οδηγήσουν σε βαριές συνέπειες την περιοχή και πλέον οι εποχές της ατιμωρησίας πέρασαν. Ενωμένος ο λαός της Εορδαίας θα υπερασπιστεί και θα στηρίξει το Μποδοσάκειο νοσοκομείο, την ανεξάρτητη μονάδα Χημειοθεραπείας, το ΤΕΙ Μαιευτικής, την Εφορεία, το Τελωνείο, το Ταμείο Εμπόρων, την Επιθεώρηση Εργασίας, το σύνολο των υπηρεσιών της Εορδαίας, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα: ότι ο συνδυασμός για να πετύχει θέλει κανόνες, κριτήρια κι όχι οριζόντια μέτρα και απερισκεψίες. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Ο αγώνας συνεχίζεται για δυνατή Εορδαία, γιατί δυνατή Εορδαία σημαίνει δυνατή Ελλάδα. Η Εορδαία μπροστά. Θα είμαστε στις πύλες της πόλης, δεν θα περάσει κανένα άλλο μέτρο υποβάθμισης», κατέληξε η κ. Βρυζίδου. 
Εξέφρασε μάλιστα δημόσια ευχαριστίες προς τον Εμπορικό Σύλλογο και το Εργατικό Κέντρο Εορδαίας, που μαζί με το δήμο «ξεσήκωσαν όλους τους φορείς και σήκωσαν στην πλάτη τους τον αγώνα πρώτα για τον τόπο και ύστερα για τα δικά τους κλαδικά συμφέροντα». 


Σημειώνεται ότι παρών στο συλλαλητήριο έδωσε ο κλήρος της περιοχής, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ. Θεόκλητο ο οποίος τέθηκε επικεφαλής της πορείας διαμαρτυρίας που ακολούθησε μέχρι το Δημαρχείο Πτολεμαΐδας, καθώς επίσης η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Ευγενία Ουζουνίδου, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Παπαδόπουλος και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συνδικάτων εργαζομένων και συνταξιούχων της ΔΕΗ, σωματεία του ιδιωτικού τομέα, πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων από όλη την Εορδαία, καθηγητές, δάσκαλοι και μαθητές, σύσσωμοι οι φοιτητές του Τμήματος Μαιευτικής του ΤΕΙ, ενώ κλειστά ήταν τα εμπορικά καταστήματα και καφεστιατόρια στην πόλη της Πτολεμαΐδας, με αποφάσεις του Εμπορικού Συλλόγου και του Σωματείου ιδιοκτητών καφεστιατορίων και Συναφών Επαγγελμάτων Πτολεμαΐδας. 
Υπενθυμίζεται ότι τρίωρη στάση εργασίας είχε κηρύξει με απόφασή του το Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας- Εορδαίας ώστε να καλυφθούν οι εργαζόμενοι που ήθελαν να συμμετέχουν στο συλλαλητήριο, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις για στάση εργασίας έλαβαν επίσης τα σωματεία των Εργαζομένων στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο, στο δήμο Εορδαίας, στη ΔΕΤΗΠ, στη ΔΕΥΑΠ, η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Εορδαίας, καθώς επίσης η Ένωση Ραδιοταξί ΄΄Πτολεμαίος΄΄  ώστε να διευκολύνουν τα μέλη τους να συμμετέχουν στο Πανεορδαικό συλλαλητήριο.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ

ΠΗΓΗ WWW.E-PTOLEMEOS.GR