Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΞΑΡΤΗΣΕΙΣ Ν. ΚΟΖΑΝΗΣ_Έναρξη συνεργασίας με πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ - ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ για εξαρτημένους



Αξιοσημείωτα βήματα έγιναν τη χρονιά που πέρασε στην Εορδαία στον τομέα της πρόληψης και της ευαισθητοποίησης του κοινού για θέματα εξαρτήσεων, όσο και στον τομέα της παρέμβασης σε περιπτώσεις που ήδη ένα άτομο κάνει χρήση ναρκωτικών ουσιών. 
Τα παραπάνω τονίστηκαν στην ετήσια γενική συνέλευση του Συλλόγου Ενάντια στις Εξαρτήσεις Ν. Κοζάνης που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στη στέγη του συλλόγου, όπου πραγματοποιήθηκε και η κοπή της βασιλόπιτας, ενώ ανακοινώθηκε και η συμμετοχή του συλλόγου στο πρόγραμμα του ΚΕΘΕΑ “Έξοδος” της Λάρισας και του Κέντρου Πρόληψης Ν. Κοζάνης “Ορίζοντες”, για την παροχή βοήθειας – θεραπείας σε εξαρτημένα άτομα από ουσίες, όπως και στις οικογένειές τους στην περιοχή, χωρίς δηλαδή να χρειάζεται να μεταβαίνουν στη Λάρισα. 
Η συνεργασία αυτή προβλέπει ότι προσωπικό της “Εξόδου” θα μεταβαίνει σε τακτά χρονικά διαστήματα στην περιοχή μας και θα συναντά ομάδες χρηστών αλλά και ομάδες οικογενειών χρηστών, ανέφερε ο η πρόεδρος του συλλόγου Ειρήνη Αθανασιάδου. Σημείωσε ότι «εμείς έχουμε ευαισθητοποιηθεί και ενημερώνουμε μέλη μας που έχουν κάποιο πρόβλημα με χρήση ουσιών ή τις οικογένειές τους και σε περίπτωση που εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον θα μπορεί να γίνονται εβδομαδιαίες συνεδρίες και στην πόλη της Πτολεμαΐδας», Διότι, αν η πλειοψηφία των συμμετεχόντων προέρχεται από την Πτολεμαΐδα, οι συναντήσεις ενδέχεται στο μέλλον να γίνονται στο χώρο των γραφείων του συλλόγου. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε η κ. Αθανασιάδου, πρόκειται για μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί, τόσο για τους εξαρτημένους χρήστες, όσο και για την ευρύτερη περιοχή, από την οποία απουσιάζει, όπως είναι γνωστό, μια θεραπευτική δομή.
Κάνοντας έναν απολογισμό της χρονιάς που πέρασε ανέφερε ότι αναπτύχθηκαν σημαντικές δράσεις που αφορούσαν στον τομέα της πρόληψης, καθώς και ότι ο σύλλογος συνεχίζει να παραχωρεί την αίθουσα του συλλόγου στην ομάδα των “Ναρκομανών Ανωνύμων”, οι οποίες λειτουργούν και φέτος κανονικά και αποτελούν ομάδες αυτοβοήθειας των μελών τους, ώστε να καταφέρουν να παραμείνουν καθαρά από ουσίες. 
Τόνισε μάλιστα ότι ο πυρήνας νεολαίας που στηρίζει τον σύλλογο σε κάθε του δραστηριότητα, η λεγόμενη “ομάδα εφήβων”, ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο μέσα από τις εκδηλώσεις του συλλόγου, που συνεχίστηκαν και φέτος με μεγάλη επιτυχία. 
Στάθηκε στην ενδιαφέρουσα ραδιοφωνική εκπομπή του συλλόγου στο “Ελεύθερο Ραδιόφωνο Πτολεμαΐδας” (κάθε Πέμπτη στις 9 το βράδυ), στην οποία συμμετέχουν με μεγάλο ενδιαφέρον οι μαθητές της πόλης, στις δύο μουσικές συναυλίες που διοργανώθηκαν και στις οποίες συμμετείχαν μαθητικά μουσικά σχήματα, κατά τη διάρκεια των οποίων διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό του ΚΕΘΕΑ, στην πετυχημένη διοργάνωση μιας ποδηλατοδρομίας για την παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος με τη συνεργασία φορέων της Εορδαίας, ενώ χαρακτήρισε αξιοσημείωτη τη συμμετοχή του συλλόγου στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που φιλοξενήθηκε στην Πτολεμαΐδα. 
Ειδική αναφορά έκανε η κ. Αθανασιάδου στη θεατρική ομάδα του συλλόγου, η οποία ανέβασε με επιτυχία για δεύτερη χρονιά μια θεατρική παράσταση με μαθητές Λυκείου, οι οποίοι αυτοσχεδίασαν μπροστά σε ένα γεμάτο αμφιθέατρο. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι για τρίτη φορά, η ομάδα εφήβων ετοιμάζεται να ανεβάσει φέτος στις 30 Μαρτίου το θεατρικό έργο του Δημήτρη Ψαθά “Ιφιγένεια εν Μαύροις”. «Ο σύλλογος δίνει με τους παραπάνω τρόπους το βήμα στους νέους να εκφραστούν ελεύθερα και να εκτονωθούν, πράγμα που πιστεύουμε ότι θα τους βοηθήσει να μείνουν μακριά από τις ουσίες», κατέληξε η κ. Αθανασιάδου. 

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ   www.ptolemeos.gr