Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ευρεία σύσκεψη στο Μποδοσάκειο για το μέλλον του νοσοκομείου (από τις δραστηριότητες της Δημάρχου τον 1ο μήνα)





14-01-2011

ΔΕΙΤΕ VIDEO:

Ευρεία σύσκεψη των φορέων της Πτολεμαϊδας πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας στο αμφιθέατρο του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας, προκειμένου να γίνει ενημέρωση των προβλημάτων λειτουργίας του νοσοκομείου, αλλά και συντονισμός δράσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις.
Στη σύσκεψη συμμετείχε η δήμαρχος Εορδαίας Π. Βρυζίδου, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δασταμάνης, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου, των σωματείων εργαζομένων στη ΔΕΗ, των συλλόγων, εκπαιδευτικών, των συλλόγων καρκινοπαθών, ΑμεΑ, διαβητικών κλπ.»
Παίρνοντας το λόγο η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου τόνισε ότι «ο αγώνας αφορά όλη την τοπική κοινωνία και τους ανθρώπους που έχουν «αποκούμπι» αυτό εδώ το νοσοκομείο. Οι επιπτώσεις των τελευταίων εξελίξεων μπορεί να είναι δυσάρεστες και σοβαρές για το επίπεδο της παρεχόμενης υγείας.
Το παρόν φαινόμενο δεν μπορεί να μείνει έτσι. Δεν έχουμε περιθώρια να περιμένουμε. Είναι απαραίτητο να έχουμε επαρκή πληροφόρηση σχετικά με το πώς φθάσαμε στη λήψη αυτής της απόφασης, κάτι που θα μας δώσει και τα επιχειρήματα για να την ανατρέψουμε, αφού αν οι λόγοι είναι οικονομικοί είναι πιθανό πχ. το κόστος από τις λιγότερες εφημερίες να εξανεμιστεί από τις μεταφορές του ΕΚΑΒ. Επιπλέον, ο χρόνος που μεσολάβησε είναι αρκετός και δημιουργεί τον κίνδυνο να παγιωθεί η κατάσταση και η διαβεβαίωση για τα πρώτα βήματα της νομοθετικής ρύθμισης δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί».
Η κ. Βρυζίδου ανακοίνωσε ότι στις αρχές της επόμενης εβδομάδας θα ταξιδέψει στην Αθήνα, προκειμένου να έχει επαφές για το θέμα. «Αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη, θα πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις της τοπικής κοινωνίας» είπε η δήμαρχος Εορδαίας χαρακτηριστικά και πρόσθεσε «δεν θεωρώ ότι σε όλα τα θέματα θα πρέπει να αντιδρούμε έτσι. Είμαστε υπέρ του διαλόγου. Αλλά σε αυτό το θέμα θεωρώ ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε, καθώς ο χρόνος κυλά εις βάρος της υγείας και της τοπικής κοινωνίας. Είναι απαραίτητο να δούμε ποιες είναι οι προθέσεις της ηγεσίας του υπουργείου και να αντιδράσουμε, όπως ξέρουμε να αντιδρούμε, όταν πλήττονται τα συμφέροντα του τόπου και των πολιτών».
Από την πλευρά της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Δυτικής Μακεδονίας (ΕΙΝΔΥΜ) ο πρόεδρος Συριανός Καχλάν τόνισε «τα νοσοκομεία δε βρίσκονται για την επαγγελματική αποκατάσταση των γιατρών. Βασικός στόχος μας παραμένει ο συγκεκριμένος αριθμός εφημεριών, αλλά αυτό προϋποθέτει επαρκή στελέχωση των νοσοκομείων της περιφέρειας».
Ο κ. Συριανός πρόσθεσε «βάλαμε νερό στο κρασί μας. Προσωρινά δεχθήκαμε να κάνουμε κάποιες υποχωρήσεις. Δεν θεωρούμε ότι οι εφημερίες είναι για μας κίνητρο. Εφημερεύουμε για να εξυπηρετήσουμε τους πολίτες που πρέπει να υπερασπιστούν τα δικαιώματά μας» και κατέληξε «ζητούμε απόσυρση του Ν. 3868 και θέλουμε οι εφημερίες να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νοσοκομείων. Θεωρούμε τις ρυθμίσεις αυτές πρόδρομο συγχωνεύσεων και καταργήσεων κλινικών νοσοκομείων και καλούμε τις τοπικές κοινωνίες να αντιληφθούν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις για την αποτροπή του σχεδίου συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων».
«Τα προβλήματα στα νοσοκομεία μας είναι πολύ σοβαρά. Δεν ξέρω για πόσα νοσοκομεία θα μιλάμε μετά τον Απρίλιο» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της ΕΙΝΔΥΜ και γιατρός του Μποδοσάκειου Χρήστος Κατσίνας και αναφέρθηκε στην εκστρατεία ενημέρωσης που ξεκίνησε η ΕΙΝΔΥΜ, επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα δεν είναι συντεχνιακό.
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας και γιατρός του νοσοκομείου Γρεβενών  Γιώργος Δασταμάνης τόνισε ότι  ο νόμος αυτός δεν λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των περιφερειακών νοσοκομείων, τα οποία θα μείνουν ακάλυπτα για πολλές μέρες.
Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Εορδαίας Ματθαίος Καλαϊτζόπουλος ανέφερε ότι ο Εμπορικός Σύλλογος είναι δίπλα στα νοσοκομεία και στους εργαζόμενους και στην ανάγκη το Μποδοσάκειο να στηριχθεί, ενώ ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αν. Τσιλφίδης αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η ένταξη στη β’ ζώνη και δεσμεύτηκε πως «εμείς ως Εργατικό Κέντρο σε ότι αποφασιστεί θα είμαστε μπροστάρηδες».
Για μια κατάσταση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μίλησε ο πρόεδρος του Σπάρτακου Γ. Αδαμίδη, ο οποίος αναφέρθηκε σε υποβάθμιση του νοσοκομείου και πρόσθεσε ότι «δεν θα το επιτρέψουμε, θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις σε περίπτωση που δεν υπάρχει αλλαγή της τροπολογίας».
Ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Στ. Θεοφυλακτίδης δήλωσε αντίθετος με τις μεθοδεύσεις του υπουργείου υγείας και τόνισε ότι «είναι αδιανόητο να μην παρέχεται η φροντίδα που πρέπει».
Ο γραμματέας του συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας Γιώργος Αράπης επισήμανε «πως είναι αυτονόητη η στήριξη του νοσοκομείου» ενώ ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ, Β. Τριανταφυλλίδης, τόνισε «ως σύλλογος εκπαιδευτικών θεωρούμε σκάνδαλο την υποβάθμιση του νοσοκομείου».
Ο Μιχάλης Μήγκος, πρόεδρος του συλλόγου ΑμεΑ τόνισε «ότι το νοσοκομείο πρέπει πρώτα να στελεχωθεί και μετά να ενταχθεί στη β’ ζώνη».