Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΒΡΥΖΙΔΟΥ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ Δ.Σ. ΔΕΗ κ. ΖΕΡΒΟΥ (από τις δραστηριότητες της Δημάρχου τον 1ο μήνα)



Ιδιαίτερης σημασίας χαρακτήρισε τη σύσκεψη στη Μαυροπηγή, παρουσία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε. Αρθούρου Ζερβού, η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, διευκρινίζοντας ότι για την προώθηση και επίλυση των ζωτικής σημασίας ζητημάτων που απασχολούν την τοπική κοινωνία απαιτείται διαρκής διάλογος και συνεχής επικοινωνία.
Η κ. Βρυζίδου στάθηκε ιδιαίτερα στο ρόλο της ευρύτερης περιοχής που καλύπτει ο δήμος Εορδαίας, επισημαίνοντας ότι μόνο με τη συνεργασία όλων των δυνάμεων θα προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι διαδικασίες για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, όπως η μετεγκατάσταση του οικισμού και η άμεση διευθέτηση των προβλημάτων που δημιούργησε το ρήγμα, ώστε να αρθεί η ανασφάλεια των κατοίκων.
Η δήμαρχος Εορδαίας αναφερόμενη στο φωτοβολταϊκό πάρκο, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος χωροθετείται στην Εορδαία, παρατήρησε ότι θα μπορούσε να ανακοινωθεί στην Πτολεμαϊδα, ενώ έκανε λόγο και για άλλα θέματα που αφορούν στη σχέση ΔΕΗ και τοπικής κοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να είναι αμφίδρομη με κοινούς άξονες στόχευσης προς όφελος του τόπου και των πολιτών.
Η τοποθέτηση της κ. Βρυζίδου έχει ως εξής:

Για τη μετεγκατάσταση της Μαυροπηγής
«Εκείνο που θέλω πρωτίστως να μεταφέρω στη διοίκηση της ΔΕΗ είναι η σημασία και ο ρόλος της ευρύτερης περιοχής της Εορδαίας, η συμμετοχή, η προσφορά και η υπομονή που έδειξαν οι κάτοικοι όλα αυτά τα χρόνια σε όσα έγιναν. Το δημοτικό διαμέρισμα Μαυροπηγής πρέπει άμεσα να μετεγκατασταθεί και αυτή η μετεγκατάσταση παρουσιάζει ιδιαιτερότητες που δεν συναντήσαμε μέχρι τώρα. Απαιτείται, λοιπόν, η καλή συνεργασία του δήμου Εορδαίας με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, τη ΔΕΗ, την κυβέρνηση και τα υπουργεία. Σε αυτή τη συνεργασία πολλές φορές θα τελειώνει η δουλειά του ενός για να ξεκινήσει η δουλειά του άλλου. Θα πρέπει, λοιπόν, να δούμε συνολικά το μεγάλο αυτό έργο και να προχωρήσει ο καθένας το κομμάτι που του αναλογεί, γιατί δεν έχουμε περιθώρια για καθυστερήσεις. Εδώ στη Μαυροπηγή δεν δικαιολογείται καμία καθυστέρηση».

Για το ρήγμα
«Υπάρχει μελέτη στα χέρια μας, καθώς έχουμε κάνει κι εμείς τις ενέργειές μας. Καταλαβαίνετε, όμως, πως πρέπει να λειτουργήσουμε με βάση το δυσμενέστερο σενάριο που δημιουργεί ανασφάλεια στους κατοίκους της περιοχής. Με τη συνεργασία της ΔΕΗ, θα πρέπει να γυρίσουμε τα σπίτια, να κάνουμε έναν πρώτο έλεγχο και να λάβουμε την απαραίτητη μέριμνα, καθώς η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα αργήσει και όσο θα προχωράει η εξορυκτική δραστηριότητα θα αντιμετωπίσουμε πιθανόν και άλλες δυσάρεστες καταστάσεις».
«Ο δήμος Εορδαίας έχει προσφέρει πάρα πολλά και δεν υπάρχει η ανάλογη αναγνώριση, έστω και σε κάποιες τυπικές διαδικασίες, αλλά και η ενημέρωση για την ακριβή θέση του φωτοβολταϊκού πάρκου, οι θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και τη λειτουργία, οι επιπτώσεις στο περιβάλλον, ο ρόλος του πάρκου στο γενικότερο σχεδιασμό για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την εναρμόνιση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για το περιβάλλον και τη μεταλιγνιτική περίοδο, καθώς μονάδες θα τεθούν εκτός λειτουργίας και πρέπει να αντικατασταθούν. Αλλά και σε πολλά άλλα θέματα που έχουν άμεση σχέση με το δήμο, νομίζω ότι θα πρέπει να αναγνωρίζεται η προσφορά του.
Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας προσπαθήσουμε όλοι μαζί να φέρουμε σε πέρας αυτή τη διαδικασία» κατέληξε η κ. Βρυζίδου.