Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΣΥΣΚΕΨΗ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΑΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΝΕΝΑ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΗΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

19-02-2011
ΔΕΙΤΕ VIDEO:
 http://www.youtube.com/watch?v=Vs19EFVq2u0&feature=player_embedded

 Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες στο Γυμνάσιο Γαλάτειας, με θέμα τι άλλο, το μη κλείσιμο ή συγχώνευση του Γυμνασίου με κάποιο άλλο της Πτολεμαΐδας. Κάτι ανάλογο είχε γίνει και πριν λίγες μέρες στο Γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου, ενώ είχε πραγματοποιηθεί και σύσκεψη και στο Δημαρχείο.

Στην συνάντηση αυτή το παρών έδωσαν η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου, ο Στέφανος Μπίγγας Αντιδήμαρχος Εορδαίας, Νίκος Φωστηράς Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας, Ιωάννης Παπάζογλου Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δροσερού Δήμου Εορδαίας, Φίλιππος Δίγκας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας Δήμου Εορδαίας, Χαρίλαος Πράπας Διευθυντής Γυμνασίου Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας, Σταύρος Φραγκουλίδης Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας, Απόστολος Καϊδης Δημοτικός Σύμβουλος Εορδαίας και η Βασιλική Στεργίου Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας και φυσικά πολλοί κάτοικοι της περιοχής.
Στη σύσκεψη αυτή όλοι εξέφρασαν τη κοινή στάση απέναντι στις προθέσεις και στους σχεδιασμούς του υπουργείου, καθώς και τη κατηγορηματική θέση παραμονής και λειτουργίας του γυμνασίου.
Ο Στέφανος Μπίγγας Αντιδήμαρχος Εορδαίας δήλωσε μετά τη σύσκεψη «είναι φανερό πως η τοπική κοινωνία θέλει να παραμείνει το γυμνάσιο γιατί έχει όλα τα εχέγγυα και τις προϋποθέσεις για να λειτουργήσει. Η βούληση της δημοτικής αρχής είναι να συνεχίσει τη λειτουργία του οπωσδήποτε, γιατί πιστεύουμε στην περιφερειακή ανάπτυξη και θέλουμε να κρατήσουμε τον κόσμο στη περιφέρεια για να κρατήσουμε ζωντανή τη πατρίδα μας και τη περιοχή μας ».
Όπως τονίστηκε το σχολείο έχει σήμερα 40 μαθητές παρουσιάζοντας όμως αυξητικές τάσεις. Μάλιστα προσδοκά ότι από την επόμενη σχολική χρονιά θα φοιτήσουν στο γυμνάσιο και μαθητές γειτονικών οικισμών. Το σχολείο έχει μικρό λειτουργικό κόστος, που δεν ξεπερνά τις 10 χιλιάδες ευρώ ετησίως και το οποίο μπορεί να καλυφθεί από το Δήμο και το χειμώνα παρουσιάζει πρόβλημα οδικού δικτύου στη σύνδεση του με την Πτολεμαΐδα.
Ο Νίκος Φωστηράς Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Γαλάτειας Δήμου Εορδαίας τόνισε « θέλω να στείλω ένα μήνυμα προς όλους τους αρμόδιους. Το Γυμνάσιο Γαλάτειας στο οποίο φοιτούν μαθητές από τη Γαλάτεια, την Ολυμπιάδα, το Δροσερό και τους Αναργύρους δεν πρόκειται να κλείσει. Είναι 2500 κάτοικοι σε αυτά τα χωριά και αν κάποιος τολμήσει να βάλει την υπογραφή του θα μας βρει μπροστά του. Δεν θα το επιτρέψουμε με τίποτα. Δηλώσεις έκαναν και οι πρόεδροι των άλλων δύο όμορων κοινοτήτων. Ο Ιωάννης Παπάζογλου Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Δροσερού Δήμου Εορδαίας δήλωσε «εμείς δεν θα επιτρέψουμε σαν τοπική κοινότητα να κλείσει το σχολείο και θα ήμαστε κοντά στους μαθητές και τους γονείς τους», ενώ Ο Φίλιππος Δίγκας Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Ολυμπιάδας «όλοι γνωρίζετε πως χτίστηκε αυτό το κτίριο. Με αγώνες με κόπο, με παρακάλια. Και τώρα που το χαρήκαμε θέλουν να μας το κλείσουν».
Ο Χαρίλαος Πράπας Διευθυντής του Γυμνασίου στις δηλώσεις του ανέφερε « το γυμνάσιο έχει 43 μαθητές από 15 περίπου σε κάθε τάξη, την επόμενη θα έχουμε μια μικρή αύξηση, και αν έρθουν όλα τα παιδιά των Αναργύρων θα φτάσουμε τους 50 μαθητές.
Το θέμα των συγχωνεύσεων των σχολείων με αρνητική όμως στάση για κλείσιμο ή συγχώνευση θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας σήμερα το βράδυ.
Η Βασιλική Στεργίου Δημοτική Σύμβουλος Εορδαίας που έδωσε και αυτή το παρών στη σύσκεψη τόνισε « δώσαμε ένα μεγάλο αγώνα προεκλογικά και μιλήσαμε ανοικτά κατά του Καλλικράτη τονίζοντας ότι θα γίνουν συγχωνεύσεις σχολείων, νοσοκομείων και πολλές άλλες»
Τέλος η Δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου δήλωσε « είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε οποιοδήποτε κόστος θα βαρύνει το Δήμο από αυτή τη διαδικασία γιατί η εκπαίδευση και η παιδεία είναι προτεραιότητα».
Αξίζει πάντως να αναφέρουμε πως και για τα 3 γυμνάσια που σήμερα αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο κατάργησης και αναστολής της λειτουργίας τους λόγω του μικρού αριθμού των μαθητών, υπάρχει αρνητική εισήγηση του διευθυντή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Εορδαίας Παναγιώτη Λεσγίση, ο οποίος μάλιστα παραθέτει και επιχειρήματα. Σύμφωνα με αυτά λοιπόν το γυμνάσιο του Περδίκα λειτουργεί από το 1986, έχει άριστες κτιριακές εγκαταστάσεις και ο πληθυσμός των Δ.Δ. Περδίκα και Πενταβρύσου είναι ανοδικός με αποτέλεσμα οι μαθητές να αυξηθούν κατά πολύ την επόμενη πενταετία.
Για το γυμνάσιο του Αγίου Χριστοφόρου τονίζει ότι το κτίριο είναι προσφάτων ανακαινισμένο με εξαιρετικές υποδομές και εγκαταστάσεις διαδραστικών πινάκων σε κάθε αίθουσα. Ο αριθμός των μαθητών θα είναι ανοδικός τα επόμενα χρόνια καθώς ο δήμος μεταφέρει 15-20 μαθητές από τη πόλη της Πτολεμαΐδας στο γυμνάσιο με δικά του έξοδα. Οι μαθητές αυτοί είναι παιδιά κατοίκων του Αγίου Χριστοφόρου που ζουν στην Πτολεμαΐδα και δέχονται τη μεταφορά. Η περιοχή θεωρείται προβληματική λόγω των εργασιών της ΔΕΗ και για αυτό είναι σημαντικό να μείνουν οι κάτοικοι στο τόπο τους.
Τέλος για το γυμνάσιο Γαλάτειας ο κ. Λεσγίδης αναφέρει ότι το κτίριο είναι καινούριο και σε αυτό φοιτούν μαθητές από τα γύρω χωριά που η μεταφορά τους θα δημιουργούσε πρόβλημα τόσο στις αστικές συγκοινωνίες όσο και στα γυμνάσια της Πτολεμαΐδας.
Τελειώνοντας την επιστολή του ο προϊστάμενος δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρει πως οι απόφοιτοι των δημοτικών σχολείων Εορδαίας την επόμενη χρονιά θα είναι 614 με τα γυμνάσια της περιοχής να μπορούν να δεχτούν 480-500 μαθητές. Αν τώρα μεταφερθούν 15-20 μαθητές στο γυμνάσιο Αγίου Χριστοφόρου θα έχουμε πιο άνετη λειτουργία των γυμνασίων της πόλης και τέλος δεν αναμένεται τα επόμενα χρόνια να κατασκευαστεί άλλο γυμνάσιο στη πόλη.
Για όλους αυτούς τους λόγους πιστεύω ότι πρέπει να συνεχιστεί η λειτουργία όλων των γυμνασίων της περιοχής, κλείνει η επιστολή του κ. Λεσγίδη. (ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ)