Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου 2011

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΡΟΥΠΕΛ» ΤΟΥ ΗΛΙΑ ΚΟΤΡΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α’ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ


03-02-2011
Εκδήλωση για την παρουσίαση της ανανεωμένης έκδοσης του βιβλίου «Ρούπελ» του ιστορικού ερευνητή και συγγραφέα Ηλία Κοτρίδη διοργάνωσαν στις 03-02-2011, παρουσία της δημάρχου Εορδαίας Παρασκευής Βρυζίδου, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας, ο σύλλογος εκπαιδευτικών α/θμιας εκπαίδευσης Εορδαίας και ο δήμος Εορδαίας.
Το βιβλίο αποτελεί μια ιστορική αναδρομή με πρωτότυπες περιγραφές από τους ήρωες Έλληνες, αλλά και αντιπάλους τους μαχητές, της ένδοξης μάχης του Ρούπελ (6-10/4/1941).
Υπηρετώντας ως διοικητής στο Ρούπελ,  το πιο γνωστό οχυρό στη συνοριακή γραμμή της Ελλάδας, ο συγγραφέας είχε την ευκαιρία, στο πλαίσιο των καθηκόντων του, να ξεναγεί τους επισκέπτες στους επισκέψιμους χώρους και παράλληλα να ακούει από πρώτο χέρι τις αφηγήσεις των παλιών πολεμιστών, που έφταναν στο οχυρό για ένα τελευταίο προσκύνημα.
Το βιβλίο παρουσιάστηκε για δεύτερη φορά στην Πτολεμαϊδα «μετά από τη μεγάλη επιθυμία  των εκπαιδευτικών, να παρακολουθήσουν τα έργα και τις ημέρες των ηρώων που πολέμησαν στο Ρούπελ» τόνισε ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών α/θμιας εκπαίδευσης Στάθης Θεοφυλακτίδης. Ο κ. Θεοφυλακτίδης επισήμανε ότι αξίζει μεγάλη τιμή στους μαχητές που πολέμησαν στο Ρούπελ, αλλά και στο συγγραφέα που κατάφερε να φθάσει στην ανεύρεση των οστών των ηρωικών πολεμιστών και την ταφή τους στο Σιδηρόκαστρο.
«Η νέα έκδοση που παρουσιάζεται σήμερα έχει αρκετά καινούργια στοιχεία» είπε ο ίδιος ο συγγραφέας που εμπλούτισε το έργο του με νέες αφηγήσεις και στοιχεία άγνωστα ως τώρα, όπως το πως βρέθηκε η σημαία από το Ρούπελ στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο,  τα ονόματα των Γερμανών νεκρών, αλλά και νέα στοιχεία που έδωσαν οι Έλληνες μαχητές και δεν είχαν καταγραφεί μέχρι σήμερα.
Όπως τόνισε ο συγγραφέας η έρευνα αυτή που ξεκίνησε το 1994 δεν θα σταματήσει, παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι που πολέμησαν στο Ρούπελ έχουν πια πεθάνει.
«Αισθάνθηκα ότι δεν είχα το δικαίωμα να κρατήσω σε ένα συρτάρι αυτό το πρωτογενές υλικό που μου εμπιστεύθηκαν, κι έτσι  προχώρησα στη συγγραφή του βιβλίου, ενώ παράλληλα ήρθα σε επαφή και με Γερμανούς αξιωματικούς και στρατιώτες, προκειμένου να συγκεντρώσω και τις δικές τους εμπειρίες» τόνισε ο κ. Κοτρίδης.
Να σημειωθεί ότι εκτός από την καταγραφή πρωτογενών μαρτυριών των ηρωικών πολεμιστών του Ρούπελ, ο συγγραφέας προχώρησε και στην έρευνα για την ανεύρεση των οστών των πεσόντων ηρώων της Β’ Πολυβολαρχίας και του Λοχαγού Διοικητή ήρωα Κυριακίδη που θάφτηκε ζωντανός μετά την επιδρομή στο χώρο εκείνο και κατάφερε τον εντοπισμό τους και την απόδοση των ανάλογων τιμών.