Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Τρεις αυτόματους απινιδωτές εγκαθιστά ο Δήμος Εορδαίας




 Για την αντιμετώπιση του “αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”

Στην εγκατάσταση τριών αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών στην Εορδαία που δίνουν τη δυνατότητα καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης σε περιστατικά καρδιακής ανακοπής, προχωρά ο Δήμος Εορδαίας, στο πλαίσιο ενός πιλοτικού προγράμματος που έρχεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του λεγόμενου “αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”. Ο πρώτος απινιδωτής μάλιστα θα εγκατασταθεί σε κεντρικό σημείο της πόλης της Πτολεμαΐδας, και συγκεκριμένα στο Εμπορικό Πολύκεντρο, και θα χρησιμοποιείται από εθελοντές διασώστες που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση.
Την παραπάνω ανακοίνωση έκανε ο Γαστρεντερολόγος Νίκος Ελευθεριάδης, επιστημονικός συνεργάτης της Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ και δημοτικός σύμβουλος Εορδαίας, σε εκδήλωση με θέμα «Καρδιαγγειακός κίνδυνος και άθληση- Αιφνίδιος θάνατος» που πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαΐδας, επισημαίνοντας ότι ο Δήμος Εορδαίας θα είναι ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα εφαρμόσει πιλοτικά πρόγραμμα απινιδωτών σε δημόσιους χώρους. Σημείωσε ότι η ιδέα του όλου εγχειρήματος οφείλεται σε ένα ταξίδι του στην Αμερική, όπου έβλεπε να υπάρχει ένας απινιδωτής ανά 100 μέτρα, χάρη στους οποίους σώζονται ζωές.Ο πρώτος απινιδωτής χρηματοδοτείται από το Δήμο Εορδαίας, ενώ η προμήθεια των άλλων δύο απινιδιτών θα γίνει με χορηγίες που εξασφαλίστηκαν με τη βοήθεια του Πτολεμαϊδιώτη Επεμβατικού Καρδιολόγου και προέδρου του Ελληνικού Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Νοσημάτων, Χρήστου Γραΐδη.
Την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σε ζητήματα καρδιαγγειακού κινδύνου που μπορούν να οδηγήσουν στον “αιφνίδιο θάνατο”, τόνισε ο Καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ και πρόεδρος της Εταιρείας Παθολογίας Βορείου Ελλάδος, Απόστολος Χατζητόλιος. Σημείωσε επίσης την ανάγκη εκπαίδευσης του κοινού σε ζητήματα αντιμετώπισης της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης για την αποτροπή του αιφνιδίου θανάτου, καθώς, ο καρδιαγγειακός κίνδυνος αυξάνεται από παράγοντες όπως η υπέρταση, ο διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία. «Πράγμα που σημαίνει ότι όσοι ανήκουν στις παραπάνω ομάδες κινδύνου θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τους παράγοντες αυτούς με δίαιτα και άσκηση, με αλλαγές στον τρόπο ζωής, καθώς αυξάνεται ολοένα ο καθιστικός τρόπος ζωής, άρα θα πρέπει να βάλουμε στη ζωή μας την κίνηση και τη φυσική δραστηριότητα.»
Τη σημασία συμμετοχής του απλού κόσμου στην αντιμετώπιση του αιφνίδιου θανάτου, τόνισε ο Επεμβατικός Καρδιολόγος Χρήστος Γραΐδης, MD PhD, FSCAI, λέγοντας πως με την εκπαίδευση του κοινού ο απλός πολίτης μπορεί να μετατραπεί σε ρόλο διασώστη. «Η αντιμετώπιση του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου, που στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται χωρίς κανένα προηγούμενο σύμπτωμα, καθώς οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο καρδιακό νόσημα αλλά δεν το γνωρίζουν, προϋποθέτει συμμετοχή και εκπαίδευση του απλού κόσμου», είπε και υπογράμμισε ότι «είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες σε τέτοια θέματα. Διότι, δεν φτάνει το να υπάρχουν τα μηχανήματα (απινιδωτές) θα πρέπει να μάθει ο κόσμος την εφαρμογή της καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης.»
Ειδική βαρύτητα έδωσε ο κ. Γραΐδης στον τομέα της πρόληψης για την αντιμετώπιση του φαινομένου, καθώς ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος θεωρείται αυτή τη στιγμή η μεγαλύτερη μάστιγα από πλευράς υγείας. «Έχουμε το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από ό,τι έχουμε σε ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, με AIDS, με οτιδήποτε, αλλά δεν έχουμε δει ακόμη στη χώρα μας οργανωμένες προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου» και συμπλήρωσε ότι ούτως ή άλλως «ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να εφαρμόζει ένα σύστημα προληπτικού ελέγχου, ώστε να μειώνονται όλοι οι εξωτερικοί παράγοντες κινδύνου». Διότι, κυριότερη αιτία του αιφνιδίου καρδιακού θανάτου είναι η στεφανιαία νόσος, αλλά μπορεί να απουσιάζουν κάποια συμπτώματα, ενώ παράγοντες όπως κάπνισμα, παχυσαρκία, διαβήτης, υψηλή χοληστερίνη κ.α. εάν δεν αντιμετωπιστούν μπορεί να οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.
Στο θέμα καρδιαγγειακός κίνδυνος και άθληση αναφέρθηκε ο τρίτος εκ των εισηγητών, Αναπλ. Καθηγητής Παθολογίας του ΑΠΘ και μέλος της διοίκησης της Εταιρείας Παθολογίας Β. Ελλάδας, Χρήστος Σαββόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όταν πρόκειται να συμμετέχει κάποιος σε προγράμματα άθλησης θα πρέπει οπωσδήποτε να προβαίνει σε ουσιαστικό προληπτικό ιατρικό έλεγχο και όχι τυπικό, ιδιαίτερα εάν έχει υποστεί προηγουμένως κάποιο σύμβαμα. Για παράδειγμα, άτομα που έχουν υποστεί έμφραγμα ή είναι διαβητικοί θα πρέπει απαραίτητα να αθλούνται κλιμακωτά και να παρακολουθούνται πάντα από ιατρό, διότι είναι λάθος συμμετοχή σε προγράμματα μαζικού αθλητισμού και ιδιαίτερα σε πρωταθλητισμό, χωρίς να έχει προηγηθεί εμπεριστατωμένος ιατρικός έλεγχος.
Αναφορά έκανε όμως και στο θέμα της διατροφής λέγοντας ότι «δυστυχώς, έχουμε εγκαταλείψει τη μεσογειακή διατροφή με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η ενεργειακή μας ισορροπία, να αυξάνονται τα κιλά μας και κατά συνέπεια να απειλούμαστε από μια σειρά παθήσεις, όπως διαβήτης, χοληστερίνη κ.α., παράγοντες δηλαδή που αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.»
Η Δήμαρχος Εορδαίας, Παρασκευή Βρυζίδου, ευχαρίστησε τους εισηγητές για την ενημέρωση του κοινού της περιοχής σε τόσο σοβαρά ζητήματα που μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση του αιφνίδιου θανάτου, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε παρουσίαση χρήσης του απινιδωτή.
Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
DSC05255 DSC05247

DSC05241